TV Vlaanderen is een aanbieder van digitale satelliettelevisie in België. Het is de Vlaamse tegenhanger van de Waalse aanbieder TéléSAT en de Nederlandse aanbieder CanalDigitaal. Het is via het in Luxemburg gevestigde M7 Group S.A. eigendom van het Nederlandse CDS Coöperatieve U.A. te Hilversum.

TV Vlaanderen biedt digitale televisie aan via de satelliet (DVB-S) voor de Belgische markt. Uitgezonden wordt via de Astra 19,2° O satelliet, en een deel van het aanbod via de tweede uitzendlocatie, Astra 23,5° O. Hiervoor is een speciale Duo LNB ontwikkeld. Tegenwoordig kan men via de speciaal ontwikkelde Triple LNB ook de - voornamelijk Britse - zenders via Astra 28,2° O ontvangen.

De abonnees van TV Vlaanderen zijn voornamelijk mensen die in een gebied in Vlaanderen wonen waar geen kabelaansluiting aanwezig is, of Vlamingen in Wallonië en het buitenland. Ontvangst buiten België is overigens om auteursrechtelijke redenen niet legaal, maar wel mogelijk. Vele geëmigreerde maken immers gebruik van een abonnement dat officieel 'op een Belgisch adres' ingeschreven staat. Er is verder een groeiende groep Vlamingen die satellietontvangst prefereren boven ontvangst via de kabel.

TV Vlaanderen is in handen van CDS Coöperatieve U.A., dat gecontroleerd wordt door het Nederlandse Airfield Holding BV, een dochteronderneming van Airbridge Investments en Providence Equity Partners Inc. Laatstgenoemde heeft daarbij een controlerend meerderheidsbelang.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld veel Duitse zenders zijn de Vlaamse publieke en commerciële zenders niet vrij te ontvangen via de satelliet. Voor de ontvangst hiervan is een door TV Vlaanderen geleverde smartcard noodzakelijk om het met Seca Mediaguard 3 versleutelde signaal weer te kunnen geven.

Met de satellietontvanger kunnen overigens alle via een satelliet uitgezonden stations worden bekeken, mits deze free-to-air zijn, dat wil zeggen: ongecodeerd. Daaronder zitten veel Duitse en Britse zenders.

TV Vlaanderen is het enige digitale televisie platform in Vlaanderen die vrije hardware keuze toelaat. Dit houdt in dat je eender welke decoder kan gebruiken die compatibel is met de Seca Mediaguard 3 encryptie. Zo kan je een decoder kopen die volledig aan de kijker zijn wensen voldoet. Het is in principe zelfs mogelijk een tv te kopen met een ingebouwde digitale tuner, zodat een extra decoder overbodig is.