CanalDigitaal is een aanbieder van digitale televisie via de satelliet die zich specifiek richt op de Nederlandse markt en heeft hierin het alleenrecht. Het is via het in Luxemburg gevestigde M7 Group S.A., waar ook het Vlaamse TV Vlaanderen, het Waalse TéléSAT, het Oostenrijkse Austriasat, het Tsjechische SkyLink en het Slowaakse CSlink onderdeel van zijn, eigendom van de Nederlandse organisatie CDS Coöperatieve U.A. te Hilversum. De ongebruikelijke bedrijfsnaam is ontstaan na de overname door Canal+. Het eerste deel is een verwijzing naar het moederbedrijf (Canal, Frans voor kanaal), het tweede deel (Digitaal) geeft aan dat het een Nederlands bedrijf is. Dit verklaart ook waarom deze twee woorden aan elkaar worden geschreven met een hoofdletter C en D. Nadat het bedrijf van eigenaar wisselde bleef de naam intact.

CanalDigitaal geeft televisie- en radiozenders door via het satellietnetwerk van SES Astra. In juni 2009 startte de provider een samenwerking met provider Online (thans T-Mobile Online), waardoor het voor nieuwe klanten mogelijk werd om triple play abonnementen af te sluiten. Vanaf februari 2011 begon CanalDigitaal met eigen Alles-In-1 abonnementen, waarbij voor het breedbandinternet en de telefoniediensten gebruikgemaakt wordt van het KPN-netwerk. In september 2012 is de samenwerking met T-Mobile beëindigd.

De schotelantenne wordt in Nederland geplaatst op het zuiden (de plaats waar om 12 uur de zon staat). Belangrijk is dat het zicht in een schuine hoek naar boven niet belemmerd wordt door bijvoorbeeld bomen of een hoog gebouw. Tussen de ontvangstkop en satellietontvanger moet, voor optimale ontvangst, een kwalitatief goede coaxkabel worden aangebracht.

De abonnees van CanalDigitaal zijn deels hobbyisten die naast het Nederlandse aanbod ook nog honderden, hetzij duizenden andere buitenlandse zenders kunnen ontvangen van de satellieten die zich rond de aarde bevinden, maar ook huishoudens in kabelloze gebieden waar satelliettelevisie de enige ontvangstmogelijkheid is. Ook maken veel recreanten op de camping en/of op de boot gebruik van een schotelantenne. Daarnaast zijn er ook mensen die satelliettelevisie verkiezen boven kabeltelevisie vanwege de prijs- en kwaliteitsverhouding.

Met behulp van een "smartpack", die sinds 2009 via de CanalDigitaal website en via de officiële dealers verkrijgbaar is, kan een nieuwe abonnee gemakkelijk en voordelig een complete schotelset in bruikleen krijgen. Bovendien wordt de schotelset kosteloos door een monteur geïnstalleerd.